Facebook

Nieuwe fase voor FoodVillage

Na twee jaar intensieve samenwerking tussen onze Nederlandse & Keniaanse teams, is er enorm veel bereikt. En is het tijd voor een volgende fase. Maar eerst een moment van rust waarbij we samen gaan kijken hoe we verder gaan.

In de afgelopen jaren hebben we hard gewerkt en kunnen we met trots zeggen dat er twee bloeiende schooltuinen, een nieuwe keuken en een overdekte lunchplek zijn gerealiseerd. Ook het educatieve programma werpt zijn vruchten af.

Natuurlijk blijft er nog genoeg te doen: de broodnodige renovatie van de keuken bij de Masaku School in Machakos en wellicht de aanleg van een derde schooltuin in de buurt van ons eerste project in Ruiru. Maar voordat we deze volgende stappen maken, nemen we de tijd om te evalueren. En we nemen iets meer afstand, zodat onze scholen de ruimte krijgen om zelfstandiger aan het werk te kunnen.

De scholen aan zet
Onze scholen vinden steeds meer routine in het toepassen van het FoodVillage-concept. Daarom is dit een mooi moment voor het Nederlandse team om afstand te nemen en de scholen zelf de leiding in de projecten te geven. Een stap waar we trots op zijn! Want het is altijd ons doel geweest om onze projecten zelfvoorzienend te laten draaien. De komende maanden gaan onze scholen dus zelfstandig verder met de implementatie van het concept. Mochten er gerichte vragen zijn, dan kijken we natuurlijk hoe we hierbij vanuit Nederland kunnen ondersteunen.

Mooie resultaten
Lokale overheden zijn enthousiast over ons concept en scholen in de buurt hebben onze tuinen bezocht en proberen het concept nu zelf toe te passen. En dat is niet vreemd, want de resultaten spreken voor zich. Het aantal leerlingen op de Githothua Primary School is in 2 jaar tijd gestegen van 450 naar 1100. Ouders kiezen graag voor een FoodVillage-school, waar hun kinderen goed te eten en goede les krijgen. De resultaten van de leerlingen op onze scholen zijn verbeterd, wat natuurlijk alles te maken heeft met het feit dat leren met een goed gevulde maag een stuk makkelijker gaat. En dat laatste blijft voor ons een van de belangrijkste resultaten. We hebben inmiddels meer dan 200.000 maaltijden verstrekt en veel kennis overgedragen, zowel aan de onderwijzers als aan de kinderen!

En dit alles hebben we niet alleen voor elkaar gekregen. Daarom aan iedereen die ons tot dit punt gesteund heeft: Bedankt!